Ezek a finomsgok bizony gygyt s
jtkony hatssal is brnak!
Csontritkuls: mazsola
A mazsola rengeteg brt tartalmaz, mely svnyi anyag a menopauzn tesett nkben bizonytottan lasstja a csontvesztst. A maximlis csontvd hats rdekben szrjuk kalciumban gazdag joghurtba.
Kimerltsg: datolya
Kimerltsg esetn ltalban nagyon megkvnjuk a cukros teleket. A datolya azrt j vlaszts, mert viszonylag alacsony a glikmis indexe, vagyis lassan szabadtja fel cukortartalmt, gy dessge ellenre lland energiaszintet biztost.
Kszvny: aszalt meggy
A meggyben elfordul antocianinok szmos gyulladsos megbetegeds, kztk az zleti gyullads, a kszvny s az izomlz ellen is jt tesznek.
Magas vrnyoms: aszalt kajszibarack
Az aszalt kajszi hromszor annyi kliumot tartalmaz, mint a bann, s nagyon kevs s fordul el benne. A klium a magas vrnyoms ellen hat azltal, hogy ellenslyozza a ntrium folyadk visszatart hatst. Azrt jobb aszalt formban fogyasztani a kajszibarackot, mert gy tbbet meg tudunk enni a gymlcsbl, vagyis nagyobb mennyisg tpanyagot tudunk bejuttatni a szervezetnkbe.
Hgyhlyag-fertzs: aszalt fonya
Ha valaki hajlamos a hlyagfertzsre (minden tdik n vente legalbb egyszer tapasztal hgyti panaszokat), rdemes aszalt fonyt nassolnia. Egy amerikai kutats azt mutatta, hogy ktmarknyi (42,5 gramm) fogyasztsa cskkentette az E. coli baktrium „tapadkpessgt” a fertztt nk vizeletmintiban. Mivel a baktrium gy kevsb kpes megtapadni a hlyag faln, ritkbban alakul ki hgyti fertzs. Ezt a jtkony hatst a gymlcsben fellelhet proantocianidin okozza.
Szkrekeds: aszalt szilva
A nagyinak igaza volt: a legjabb kutats szerint naponta ktszer hat darab (50 gramm) aszalt szilva hatkonyabban enyhti a szkrekedst, mint az ispaghula hashajt hatanyag. A lazbb szkletet a gymlcs szorbitoltartalma biztostja.
Vrszegnysg: fge
Ngy szrtott fge a vrszegnysget megelz napi vasszksglet egynegyedt tartalmazza. A maximlis hats rdekben narancslvel kszlt komptknt rdemes fogyasztani, mert a C-vitamin fokozza a nvnyi eredet vas felszvdst.
Forrs:
http://cotcot.hu/cikk/2012/09/25/gyogyito-aszalt-gyumolcsok