Antioxidáns hatása
Nézd meg pontosan mik is a hatásai!
Az antioxidánsok lényeges szerepet töltenek be életünkben, ugyanis az antioxidáns enzimek feladata annak a kényes egyensúlynak a fenntartása, amely a szabad gyökök felszaporodását akadályozza.
Az anyagcsere és baktériumok elleni védekezés részeként szabad gyökök keletkeznek a szervezetünkben. A szabad gyökök termelődése egy természetes folyamat részeként jön létre, a gond akkor van, amikor bizonyos körülmények között (első sorban a környezeti ártalmak és helytelen életmód miatt) a szabad gyökök száma túlzott mértékben elszaporodik és antioxidánsok már nem tudnak gátat szabni ennek.
Az antioxidánsok olyan molekulák amelyek képesek kötődni az instabil oxidánsokhoz és ezáltal semlegesíteni azokat. Éppen ezért logikus, hogy amennyiben a szabad gyökök száma túlzottan felszaporodik, az antioxidáns szintet is ezzel párhuzamosan növelni kell.
A legfontosabb antioxidánsok: az A-, C- és E-vitamin növényekben található béta-karotin, emellett a szelén, de emellett nem elhanyagolható a cink, a réz és a bioflavonoidok szerepe sem. Több kutatás is igazolja, hogy ezen anyagok kombinációjával érhetjük el a legjobb hatást.
C-vitamin
Szinte minden gyümölcs és zöldségféle tartalmazza, antioxidánsként betöltött szerepe mellett erősíti az immunrendszert és csökkenti a stressz káros hatásait is.
E-vitamin
Védi a sejtekben és szövetekben található telítetlen zsírsavakat a szabad gyökök pusztító hatásaitól. Első sorban növényi olajokban, búzacsírában és kemény héjú gyümölcsökben található meg.
Béta-karotin
Első sorban az élénk narancssárga növényekben található meg, úgymint a sárgadinnyében, sárgarépában, sárgabarackban. Antioxidáns hatása mellett a bőrt is védi és táplálja.
Szelén
A szelén szerepe igen jelentős szereplője az antioxidáns hálózatnak, hiánya az immunrendszer gyengüléséhez, szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. A növényi táplálékok szeléntartalma első sorban attól függ, hogy a növények termőtalajában mennyi van belőle (ez az érték Magyarországon alacsony), de jó szelén források még a különféle húsok, rákok, kagylók, vaj, tejtermékek.
Mára már köztudott, hogy a túlzottan zsíros ételek fogyasztása és a növényekben szegény étkezés elősegítik az érelmeszesedés kialakulását. Az érelmeszesedés oka a magas koleszterin szint mellett első sorban a koleszterin oxidációs termékeiben rejlik. Ezért van az, hogy magas koleszterin szint mellett is csökkenthetjük annak káros hatását amennyiben az antioxidáns szint is magas.