Az antioxidnsok oxidcit ksleltet, vagy gtl anyagok, amelyek tpllkban tallhat termszetes vagy mestersges vegyletek.
Az l sejtek energia-felszabadt szervecskiben az energia-felszabadt folyamat sorn termszetes mdon keletkeznek peroxid- s szuperoxid gykk. Ezeket a sejtek a sajt antioxidnsaikkal hatstalantjk. Bizonyos helyzetekben a szabad gykk szma megn, s a szervezet nem kpes elegend antioxidnst termelni. A klnbz tpllkokbl azonban a szervezet kpes antioxidnsokat nyerni. A legfontosabb antioxidnsok a kvetkezk.
E-vitamin
Az E-vitamin a testszveteinkben tallhat leghatsosabb zsrban oldd antioxidns. Az E-vitamin tartja rendben a biolgiai membrnokat, pldul az idegeket, az izmokat, a szvet s a keringsi rendszert, valamint fokozza a vrsvrsejtek ellenll kpessgt. Hatstalantja a rkot okoz nitrz-vegyleteket, s megakadlyozza a nitrozaminok kpzdst. Az E-vitamin az elektronok szlltshoz s a lgzs sorn vgbemen energianyershez is elengedhetetlen. Rendkvli mdon megjavtja a szervezet oxidcis hatsokra adott immunvlaszt.
Miben tallhat meg? Gabonaflkben, sajtokban, trban, diban, mkban, vajban, margarinflkben, halakban, tejben s tojsban.
Bta-karotin (A-provitamin)
A bta-karotin csak akkor alakul t testnkben A-vitaminn, ha szksges. Mg az A-vitamin tlsgosan nagy mennyisgben negatv hats is lehet, egy kis tladagols bta-karotinbl kivl tartalkkpz. A bta-karotin elfogja az oxigngykket, amelyek az UV-sugrzs hatsra a brben kialakulnak.
Miben tallhat meg? A-provitaminok a rpban, parajban, kajszibarackban, kelkposztban, srgadinnyben, sttkben, paradicsomban, pirospaprikban tallhatk.
C-vitamin
A C-vitamin elengedhetetlen a fertzsekkel szembeni ellenll kpessg fokozsra, s a kollagn nev ktszveti anyag szmra.
Miben tallhat meg? A legegyszerbben a mindennapi tkezssel szerezhet be: egy kivi, egy narancs, vagy egy alma az egszsges felntt napi szksglett fedezheti.
Msodlagos nvnyi rszecskk
A vitaminok, nyomelemek, svnyi anyagok s enzimek mellett a nvnyek s gymlcsk ms bioaktv tpanyagokat is tartalmaznak. Ezekhez tartoznak a flavonoidok, amelyeknek magas antioxidns hatst tulajdontanak – a nvnyi eredet tpllkoknak ezrt nagyon fontos szerepet kell sznni az tkezsben.
Miben tallhat meg? Zldsgekben s gymlcskben.
Szeln
A szelnnek, az antioxidns tulajdonsg enzim, a glutation peroxidz alkotelemeknt nagy a jelentsge. Mivel a folyamat kzben felhasznldik, ismt ptolni kell tpllkkal. Klnsen a proteinnel kttt szelnt hasznostja a szervezet nagyon gyorsan s szinte teljes mrtkben, ezrt tpllk-kiegsztnek is alkalmas.
Miben tallhat meg? Bzacsrban, korpban, tonhalban, hagymban, paradicsomban, brokkoliban
Cink
A cink az immunrendszert tmogatja, mert hatssal van a fehrvrsejtek kpzdsre s talakulsra. A hormonok s majdnem minden enzim csak akkor lesznek aktvak, ha elegend cink ll rendelkezskre. A cink stabilizlja a vrcukor-szablyoz inzulin szerkezett, s rszt vesz a nehzfmek kivlasztsban, emellett az immunegyensly egyik fontos szablyoz eleme.
Miben tallhat meg? Hsokban, mjban, hvelyesekben s tojsban.
Rz
Minden oxignt talakt sejtnek szksge van rzre, amely az enzimek s rajtuk keresztl a sejtfunkcik aktivlja. Rz a sejtlgzshez s a vrkpzshez is kell, valamint nagyon fontos az idegszvetek s az immunrendszer szmra.
Miben tallhat meg? Gabonaflkben s mjban.
Vas
A vas mrheten a legelterjedtebb nyomelem, s fontos pteleme a hemoglobin molekulknak. Alkoteleme az enzimeknek, vagyis a szervezet vdekez rendszernek fontos sejtjeinek, s ezek kpzdshez is elengedhetetlen.
Miben tallhat meg? Hsban, mjban, korpban.