Cukor - A finomított cukor hatása
Nemcsak a kalória számít! - Miért nem egészséges a cukor?
Testünk egy biológiai energiafejlesztő gép; soha nem nyugszik, az anyagcsere állandó
mozgásban van. Működése főként glükóz (egyszerű cukor) felhasználásával van biztosítva.
A testben minden szénhidrát végezetül glükózzá (vércukorrá) bomlik.
A szervezetnek a működéséhez állandóan szüksége van glükózra.
Noha ahogy fent írjuk, minden szénhidrát végül cukorrá bomlik,
egyáltalán nem mindegy, hogy ez az átalakítás milyen gyorsan megy végbe!
A finomított cukor hatása
A finomított cukor (mindenféle édesség) fogyasztása a cukor gyors felszívódásával jár. A túl nagy mennyiségű cukor túlstimulálja a hasnyálmirigy működését, s így ugrásszerűen megnő az inzulin termelése.
Az inzulin egy anyagcsere szabályzó hormon. Célja, hogy az összes cukrot azonnal kivonja a vérből; vagyis az inzulin a végrehajtója annak a döntésnek, hogy a kapott tiszta energia mekkora része menjen azonnali felhasználásra, és mennyi legyen abból eltárolva.
Mivel a cukor hatására hirtelen megugrott az inzulintermelés, a nagy mennyiségben jelen lévő inzulin azonnal és gyorsan kivonja az összes cukrot a vérből. És mivel a szervezet nem képes felhasználni ezt a nagy mennyiségű energiát, kénytelen lesz azt elraktározni. Vagyis gyarapodnak a zsírpárnák.
|
|
|
A cukor hatására kiváltott fokozott inzulinműködés teljes ciklusa:
1.) Ugrásszerűen megnő az energiaszint.
2.) A szervezet nem képes a hirtelen kapott energiát felhasználni; gyarapodnak a zsírpárnák.
3.) Mivel a túlzott inzulinműködés kivonta az összes cukrot a vérből; a vércukorszint leesik.
4.) Elveszítjük a kapott energia-löketet, melynek következménye fáradtság, esetleg szédülés.
5.) Az alacsony vércukorszint erős éhségérzettel újbóli szénhidrátot (cukrot) "követel".
Összegezve: A finomított cukor nem egészséges. A túlzott inzulintermelésen kívül (ami
elhízáshoz vezet) gátolja a fehérjék, a kalcium és sok más ásványi anyag felszívódását,
valamint visszafogja jó néhány létfontosságú emésztő baktérium szaporodását is.
Nem minden szénhidrát rossz!
Ahogy fent olvashattad, a cukor sem az energiaszintedre, sem a fogyásodra
nincs jó hatással. Azonban nem minden szénhidrát váltja ki ezt a hatást!
A zöldségek, a teljes őrlésű gabonából készült kenyér, a gabonafélék és friss gyümölcsök,
noha ugyanúgy szénhidrátok, sőt a gyümölcsnek a cukortartalma is magas, mégsem
váltják ki a fent vázolt negatív folyamatot. Ezen szénhidrátok cukorrá történő átalakítása
(bontása) ugyanis fokozottan történik, melynek következtében a cukor lassan kerül
a véráramba, így biztosítva a hosszan tartó energiaellátást.
Nem elegendő kalória-fogyasztásnál a szervezet kénytelen saját fehérjekészletét, illetve az
élelmiszerekből nyert fehérjét energiaforrásként felhasználni. Ez azért nem jó, mert a fehérje
nem energiaforrás, hanem a sejtek, izmok, bőr, belső szervek stb. legfontosabb építőelme.
Ha a fehérjéket energiaforrásnak használjuk, hosszú távon egyéb létfontosságú funkciókat
károsítunk.
Nem minden kalória egyenértékű egymással
Ezek alapján könnyen belátható az is, hogy nemcsak a kalória számít! Például egy tányér rizses
hússal megegyező kalóriatartalmú sütemény vagy csokoládészelet nem ugyanazt a fizikai hatást
váltja ki. A rizses hús energiát ad, az édesség (cukor) pedig végül elveszi az energiát, erősíti a
zsírraktározást és gátolja a fogyást!
Cukor helyett - Természetes édesítők
Cukor helyett használj inkább természetes édesítőket! Természetes édesítőnek számít például a
méz, a szárított gyümölcsök vagy a stevia.
forrás: http://www.fogyas.info/cukor_a_finomitott_cukor_hatasa.php
|