Miért károsak a cukrozott üdítőitalok?
Tudj meg többet!!!
A Népegészségügyi Termékdíj legfontosabb üzenete, hogy a hazai lakosságot az
egészséges táplálkozás felé terelje, csökkentve azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását,
melyek egészségtelennek tekinthetők, s amelyek felelősek számos betegség kialakulásáért.
Mindezek alapján a cukros üdítőitalok – melyek fogyasztása a lakosság széles körét érinti –
a kiemelten egészségtelen élelmiszerek sorába tartoznak. Cukros üdítőitalnak tekintünk
minden olyan italt, mely szénsavval dúsított, és hozzáadott cukrot tartalmaz. A cukros
üdítőitalok egészségkárosító hatása tudományosan bizonyított, növeli az elhízás, a II.
típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Fogyasztásuk
jelentős energiatartalmuk ellenére az éhséget nem csillapítja, így többletenergiaként
jelentkezik. A cukros üdítő elfogyasztása során a finomított cukortartalom
miatt növekszik a szérumtriglicerid szintje, a vérnyomás, csökken a HDL-C szintje,
a magas glikémiás terhelés pedig inzulinrezisztenciát eredményez.
Egy középiskolások körében végzett vizsgálat szerint minden további adag
cukros üdítő elfogyasztásával az elhízás valószínűsége 60%-kal nő. A cukros üdítők
negatívan befolyásolják az ízérzetet is. Különösen gyerekeknél volt kimutatható, hogy akik
víz helyett rendszeresen cukros üdítőt fogyasztanak, az egészséges, kevésbé édes
élelmiszereket (például a zöldséget, gyümölcsöt) nem találják ízletesnek, így nem
is fogyasztják azokat. Az elfogyasztott cukros üdítőital mennyiségének növelésével
az egészségkárosító hatás fokozódik. A vizsgált általános iskolás gyermekek
háromnegyede naponta többször vagy naponta fogyaszt ilyen terméket, melynek
mennyisége a 14 éves korra már eléri a napi fél litert.
Az iskolai büfék 75%-a árusít szénsavas cukrozott üdítőitalt, több mint fele kólát.
Az iskolák egyharmadában van italautomata, melyben a cukros üdítőitalok jelentős
arányban szerepelnek. A cukros üdítők nem alapvető élelmiszerek, könnyen
helyettesíthetők diétás változattal, illetve vízzel, elhagyásuk az étrendből semmiféle
kockázattal nem jár az egyén számára, ellenkezőleg, bizonyítottan csökkenti az elhízás,
a II. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Az úgynevezett HFSS élelmiszerek (High Fat, Sugar, Salt), melyeknek magas a zsír-,
cukor- és sótartalma, nagy az energiasűrűségük, de értékes tápanyagot ugyanakkor
alig tartalmaznak, a táplálkozási piramis csúcsán helyezkednek el, azaz minimális
fogyasztásuk ajánlott. Ezek az egészségtelen élelmiszerek bizonyítottan növelik
az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek,
egyes daganatos betegségek előfordulását.
forrás:
http://www.juniorzrt.hu/miert-karosak-a-cukrozott-uditoitalok.html
|