A tudósok eredménye szerint akár már napi két doboz üdítő,
pl. kóla,vagy limonádé, növelheti a májkárosodás kialakulását, valamint a cukorbetegség és a
szívinfarktus valószínűségét
Egy új kutatás kongatja a vészharangot, ugyanis hosszabbtávon már napi két doboz szénsavas
üdítőital fogyasztása is májkárosodást okoz.
A kutatók, akik alkoholmentes szénsavas szénhidrát-, ill. gyümölcstartalmú italokra fókuszáltak, úgy
találták, hogy a cukorral telített italok hasonló hatással bírnak a májra, mint a krónikus alkoholizmus.
A szakértők szerint a máj nem képes olyan jelentős mennyiségű cukrot feldolgozni, mint amit ezek az
italok tartalmaznak.
A tanulmány kimutatta, hogy azok, akik napi egy liter szénsavas üdítőt, vagy gyümölcslét fogyasztanak,
ötszörösére növelik a májzsírosodás kialakulásának kockázatát. Néhány esetben a zsírmájtól
szenvedők betegeknél transzplantáció válhat szükségessé.
Az izraeli tudósok eredménye szerint akár már napi két doboz üdítő, pl. kóla, vagy limonádé, növelheti a
májkárosodás kialakulását, valamint a cukorbetegség és a szívinfarktus valószínűségét. Dr. Nimer Assy
szerint ezen italok hosszútávú fogyasztása májelégtelenséghez vezet, melynek orvosilag csak
májátültetéssel oldható meg.
A szénsavas italok és a gyümölcslevek májkárosodásban főként felelőssé tehető alkotórésze a
gyümölcscukor (fruktóz), ami a májban halmozódik fel. Assy szerint a fruktóz növeli a zsírmáj
kialakulását, ami májzsugorhoz és májrákhoz vezethet
forrás: http://antalvali.com/hirek/meg_mindig_karosak_a_szensavas_uditoitalok |