A burgonya gyógyhatásai
a burgonya nagyon sok mindenre gyógyír el sem tudod képzelni mi mindenre !!!
A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak
előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya
napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas
regeneráló kúrák alapjaként.
A krumpli bizony rászolgál arra, hogy gyógynövénynek nevezzük. A skorbut ugyanis nemcsak a
tengerészeket sújtotta, hanem a szárazföldi lakosokat is. A betegség járványos előfordulása csak a
burgonyatermelés elterjedésével szűnt meg. A burgonya héja védi a C-vitamint, elbomlását
akadályozza, ezért tároláskor, télen csak lassan csökken a vitamintartalma. Az újkrumpli fontos korai
C-vitamin-forrás. A héjában főtt krumpliban marad meg a legtöbb belőle.
A nyers krumpli gyógyhatása
A nyers krumplit a népi orvoslás gyakrabban alkalmazza külsőleg, mint belsőleg.
Nyers krumplireszeléket tesznek például a gyulladt, gennyes sebekre, kelésekre, sérülésekre vagy ütés
következtében megdagadt testrészekre. Sikeresen alkalmazható reumára, kötőhártya-gyulladásra,
bőrbajokra is. Fejfájás, migrén esetén nyers krumpliszeleteket tehetünk a halántékra: "kiszívja" a
fájdalmat, leviszi a lázat is. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta 1 dl
fogyasztandó belőle két hétig. A nyers, lehetőleg rózsaszín krumpli leve a krónikus savtúltengés
gyógyszere.
Héjában főtt, sült...
Emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel a héjában főtt és sült krumpli. A sótlan vagy
mérsékelten sós krumplipüré és főtt krumpli közömbösíti a túl sok gyomorsavat, ezáltal hat a
gyomorhurut, gyomorfekély és a bélgyulladás kiváltó oka ellen is.
A főtt krumpli keményítőnek számit, mert anyagcserei végterméke sav. Ha azonban héjában főzzük, az
ásványok megmentésével lúgos végterméket kapunk. Ilyen esetekben a krumpli nem a keményítők,
hanem a zöldségek közé tartozik.
Méregtelenítő
A krumpli szerves keményítő tartalma kitűnően párosul a benne levő sok ásvánnyal.
Olyan tulajdonsága van, amely megtisztítja a testet a nehéz fémek lerakódásától, akár a munkahelyen
történik a mérgezés, akár a forgalom által elhalmozott levegőből jut a szervezetünkbe. Évente néhány
napos tisztító kúrát minden nagyvárosban élő lakónak kellene tartania, hogy felszabadítsa az amúgy is
terhelt májat. Naponta két fél pohár krumpli lé elegendő, más zöldség lé ízesítésével.
Gyulladásra, gennyes sebekre
A tiszta keményítő kitűnő szer a test bármely részén előforduló gennyes sebekre. Ha még nem fakadt ki
a seb, várjunk addig, amíg megérik. Akkor fertőtlenítsünk egy tűt, és szúrjuk ki a sárga részt, majd az
előre elkészített borogatást helyezzük a sebre. A borogatás krumplilében áztatott ruha, amire nyers
pépet is tehetünk, majd erre ismét ruhát. Így bekötjük a sebet és várunk, míg megszárad a borogatás.
Addig ismételjük az eljárást, amíg a seb tisztán össze nem húzódik. Mindezt nagyon tisztán végezzük,
nehogy újabb fertőzést okozzunk. Amikor kitisztult a gennytől, alkohollal, jóddal, vagy három százalékos
hidrogénnel mossuk körül a sebet és készítsük elő a végső gyógyulásra.
Székrekedés
A krumpli kitűnő ellenszere a székrekedésnek. Ezt a finom rostjának köszönhetjük. A főtt krumpli magas
káliumtartalma serkenti a bélműködést. A krumplipürét hatékonyan alkalmazhatjuk a téli egyhangú
ételtől kapott székrekedés megszüntetésére.
Epekő elhajtás
Alaposan mossuk meg a krumplit, hámozzuk meg, és a héját egy órán át lassan forralva főzzük. Amikor
kihűlt, a levét öntsük le, és naponta kétszer, háromszor fogyasszunk egy fél pohárral belőle a pohár
másik felét pótoljuk ki ízesebb zöldség lével.
Gyomorfekély, bélgyulladás
A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjének hatása jótékony az emésztőszervek gyulladásos
megbetegedéseire. Csupán fél pohárral kell fogyasztani étkezés után. A másik felét ajánlatos kipótolni
káposzta, vagy savanyú káposzta lével, ami ugyanazt a célt szolgálja.
Húgyhólyag-, vesegyulladás
A húgyhólyag- és vesegyulladás nagyon könnyen jelentkezhet, különösen a téli, hideg időben, vagy
felfázástól. A krumpli kicentrifugázott nyers keményítőjét keverhetjük egyszer sárgarépalével, máskor
káposztalével, amelyek szintén a gyulladást hivatottak gyógyítani. Vehetünk be egy kiskanál búzacsira
olajat (E vitamint) is.
Rovarcsípés
A megmosott krumplit elvágjuk, és levével bekenjük a csípés helyét. Ha megszáradt, levágjuk a felső
részt és újra krumpli léhez jutunk. Borogatást is tehetünk a veszélyesebb csípésre krumpli pépből.
Lázcsillapítás
A legjobb, ha kettévágunk egy nagy krumplit, és a kicsi talpaira erősítjük. Lehúzza a lázat és elalszik.
Köszvény
A nyers krumpli káliumtartalma, és a rengeteg féle ásvány, ami benne található a köszvénytől
elmerevedett végtagokra is jól hat. A kálium tisztítja a vért, a krumpli nyers állapotban ugyanis lúgosító
hatású a vérre, ami a köszvény gyógyulásának egyik feltétele.
Elkészítési mód
A belső betegségekkel szemben gyakran nyersen hasznosítjuk a krumplit. Ehhez a megmosott krumpli
levét kicentrifugázzuk, és lehetőleg hasonló gyógyhatású zöldségfélével kipótoljuk. Egy-egy alkalommal
ne fogyasszunk fél pohárnál és egy napon három fél pohárnál többet. Ügyeljünk arra, hogy nyersen
piros rózsa krumplit használjunk, megtisztítva a csiráktól.
A nyers burgonyaszeletek nedve lágyítja, tisztítja a bőrt. Reszeléke enyhíti a szem körüli duzzanatokat
, hűsíti a nap égette bőrt. Pépjével pattanásokat, aranyeres csomót kezelnek. Nedvével keléseket vagy
forrázott sebeket gyógyítanak. |