A paradicsom jótékony hatásai,mi mindenre is jó a paradicsom :D
A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk. Több fajtája ismeretes, a törpe koraitól az őszi
nagy termésű; paradicsomig. Színben, ízben is vannak különbözőek, ki-ki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelőt.
Furcsa táplálékunk a paradicsom. Akinek segít, azt egészségessé teszi, akár a legsúlyosabb önpusztító
betegségekkel szemben is. Mindent megad a testnek, hogy elérje a gyógyulást, de vannak, akik bizony
nem fogyaszthatnak paradicsomot, mert allergiás reakciókat is kiválthat, de szerencsére ők vannak
kisebb számban.
A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését, megtisztít és erőt
ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. A paradicsom nemcsak kellemes ízű de nagyon jó hatással
van az egész testre.
A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az
immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében.
Szintén A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül hatékony a bőrproblémák gyógyításában
és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli
sugarak által tett rombolások gyógyításában.
Az emésztés serkentését egy olyan anyag segíti , ami megfőzve igencsak veszélyes a kiválasztó
szervekre, mert homok vagy kő formájában lerakodik. Kevés mennyiségben azonban és nyersen szinte
elengedhetetlen azok számára, akik emésztési zavarokkal küzdenek. A paradicsom is tartalmaz némi
oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Részt vesz továbbá magában
az emésztési folyamatban, a táplálék anyagcserei munkájában.
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomlének, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat.
Ez részben szintén A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos
hasznos anyagnak, amit tartalmaz.
Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak,
hogy a benne levő mérget is képes eltávolítani. Kitűnően együttműködik a zöldbab lével, bármely vegyi
anyag szervezetből történő eltávolításában.
A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is jó hatással van a testre. Ha nehezen gyógyuló sebre
paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az
hamarosan begyógyul.
Szinte hihetetlen mi mindenre gyógyír ez a zöldségféle. Azért a legfinomabb és a legegészségesebb
mindig az otthon, bio körülmények között termelt paradicsom, bár a termesztése munkaigényes, de azt
gondolom a fenti sorokat olvasva, megéri a fáradságot. |