A Rizsről és jótékony hatásairól!
Számtalan fajtája ismert és általában a legtöbb ember rendszeresen fogyasztja. A rizs eredetileg Kínából származik, de
a Japánok átvették tőlük. Amerikába a portugálok és a spanyolok által jutott el. Rendkívül egészséges és számos jótékony hatása ismert.
Rengeteg vitamint tartalmaz, többek között B vitamint. Sok élettani hatása is van, amely szervezetünkre kihat.
A rizs tartalmaz még kalciumot, ami erősíti a csontjainkat, vasat, keményítőt és rostokat. Kiváló a hajhullásra és a
korpás fejbőrre, ezen kívül alkalmas a különböző bőrbetegségekre is.
Elősegíti a fogyást is, tehát számos diéta alapanyaga.
Fajtái
Hántolt rizs: ezen belül beszélhetünk opál rizsről, melyet a héjában gőzölnek, majd ezt követően hántolnak.
Ez a fényezett rizstől jóval ízletesebb.
Barna rizs: Kimutatták, hogy a gyomorbetegségekre rendkívül jó hatással van.
a hantolás után nem fényezik. Sokkal nagyobb a tápértéke, mint a hántolt rizsnek és jóval keményebb is.
Ezen a két fajtán kívül még megkülönböztethetünk hosszú és rövid szemű rizst. A hosszú szeműek nem tapadnak össze,
így ezt használják gyakrabban főzésnél. A rövid szemű könnyen puhára fő és ezt könnyebb pálcikával is fogyasztani,
akár csak Kínában és Japánban teszik.
Persze bárhol járunk a világban a rizsnek számos elnevezése ismert, de mindenki elő szeretettel fogyasztja. |