Gumicukor és veszélyei,
mi minden is rejlik ebben a finomságban!:
Gumicukor:
Már az összetétele is rosszul hangzik:
összetétele nagy vonalakban: cukor, glükózszirup, zselatin (növényi zselatin és
állati kötőszövetek), mesterséges viaszok, savanyítószer, mesterséges színezékek
A zselatint néha pektinnel helyettesítik, a vegák ugyanis nem ehetnek zselatinosat
az anyag állati eredete miatt. A zselatin állati (jellemzően disznó és marha)
kötőszövet extrakt: főleg c sontból és bőrből kivont kollagén.
Az olaj helyett inkább a zselatin miatt kell aggódni – az anyag ellenzői állítják, hogy
a zselatinban pathogén prionok (tiszta fehérje bázisú kórokozók) nyomulnak, amik
az anyag forrásaként szolgáló marhaállatban a kergemarhakórt, míg az embereknél
a CJD-t (Creutzfeldt-Jakob szindróma) okozzák. Mindkettő betegség agy és/vagy
idegszövetet támad.
Mivel a gyerekek az utóbbi években igen gyakran használt ízfokozók (Na-glutamát
és társai) hatására szép fokozatosan megfelelően rákattantak a gumicukorra, a
mohó cukorgyártók elkezdtek xylitol adalékot használni, ami nagy mértékben
csökkenti a fogszuvasodást.
A xylitol egy ötös szénláncú cukoralkohol, amely közel cukor édességű, ám kb
40%-kal kisebb kalóriatartalmú anyag, mindenféle utóíz nélkül, ráadásul a
cukoralkoholoknak kisebb a hatása a vércukorszintre (egyébként xylitollal édesítik
szinte az összes rágógumit). |