Azt mondják igyunk sok vizet,mert fontos! De a csapvíz mínősége miatt sokan ásványvizet isznak még én is napi szinten,de most hallottam róla,hogy azok az anyagok nem tudnak felszívódni,ami az ásványvízben van,és epekőhöz,vesekőhöz vezet (és sajnos engem már műtöttek epekőre :(
Napjainkban egyre többet hallunk a különböző betegségek kapcsán a megfelelő folyadékbevitel fontosságáról.
Legideálisabb szomjoltónk és legfontosabb gyógyszerünk a víz, mégis a csapvíz minőségi problémáiból adódóan az emberek alig isznak vizet.
• A probléma az hogy a palackban található víz sok esetben egyszerűen tisztított csapvíz, vagy desztillált víz mesterséges ásványi anyaggal dúsítva. Az ilyen vizekben a só szervetlen, azaz élettelen, amit a szervezet nem tud hasznosítani, vagy csak minimálisan 10-15%-át képes feldolgozni. A szervetlen ásványi sók pedig lerakódnak a szervezetünkben, így alakul a vesekő, epekő, fogkő, érelmeszesedés, rugalmatlanná váló izületek.
• A minőségi kritérium ami az ásványvizekre vonatkozik sokkal enyhébb mint az ivóvíz kategória. (Ezt előszeretettel ki is használják a forgalmazók!)
Divatos lett az ásványvíz, mondván, ez "egészségesebb". Valóban így lenne, ha jó minőségű, kemikáliáktól mentes, természetes ásványvizet találnánk a palackokban - sajnos, többnyire ez nem így van.
A gyógy-ásványvizeket pedig többnyire speciális egészségi állapotokban tanácsos fogyasztani az emelt mértékű ásványianyag-tartalom miatt.
• Másik zavaró tényező, hogy a felfokozott ásványtartalommal egyenes arányban növekszik a víz oldóképessége, a műanyag kiszerelés és a hosszú tárolás miatt bizony a vizsgálatok szomorú képet adtak.(Prof. F. Daschner 1995-ben végzett mérései alapján, amit a Freiburgi Egyetem megbízásából végzett, a megvizsgált ásványvizek több mint 30%-ban erős agynyálkahártyát és a húgyutakat irritáló és akár tüdőgyulladást is előidéző allergéneket talált.Ennek oka PET palack gyártása során használt fémek koioldódása, pl:antimon
"Magyarország, híres és kevésbé híres vizeivel együtt összesen ötvennégyféle víz kapható. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, nemrég úgy döntött bevizsgálja, valóban azt tartalmazzák-e a vizek, amit a címkén feltüntetnek.
A Margitszigeti a legrégibb, a Szentkirályi a legelismertebb, az Apenta pedig a legkeresettebb ilyen típusú üdítő, mégis mindhárom fennakadt a vizsgálaton. Persze nem ezek voltak az egyedül, ugyanis összesen 25 termék bukott meg. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal be kell vonni a polcokról, hiszen különbféle EU-s elvárásoknak nem feleltek meg, de attól még egészségesek és fogyaszthatók. Mindegyik cég kap egy határozatot, amiben leírják majd a teendőiket.
A Margitszigeti például a túl magas fluoridtartalom miatt számíthat hivatalos levélre, ugyanis ilyenkor fel kellene tüntetni, hogy kisbabák nem, illetve hétéven aluli gyermekek mértékkel fogyaszthatják. Ez is uniós elvárás, bár a gyermekgyógyászok szerint a fluorid nem okoz semmit a gyermekeknél, kivéve, ha valaki különösen érzékeny rá.
Nem árt tehát alaposan tanulmányozni az ásványvizek címkéjét, ha mégis a fogyasztása mellett dönt, kérem fontolja meg:
• Nincs minden ember tisztában saját szervezete működésével, ezért előfordulhat, hogy valakinek nő az egyébként is magas vérnyomása, vagy vesebeteg lesz a helytelen ásványvízfogyasztás miatt.
• Az egyik legnépszerûbb, szénsavval dúsított ásványvíznek magas a fluortartalma. Ha a gyerekek ezt isszák, és közben fluortablettákat is kapnak, mérséklődhet pajzsmirigymûködésük, lassul az anyagcseréjük, romlik fogaik és csontjaik szilárdsága. A felnőttek több fluort elviselnek, de nekik sem ajánlatos nagy mennyiségben magas fluortartalmú vizet inni (1 liter vízben a fél százalék feletti mennyiség már ártalmas lehet). A változás korában számos nő éppen a kalcium pótlása, a csontritkulás kivédése miatt iszik több ásványvizet. De ha nem vigyáznak a fluoros ásványvizekkel, előfordulhat, hogy többet ártanak, mint gondolnák.
• A magas nátrium- és szulfáttartalmú vizeket sem lenne szabad csapvíz helyett fogyasztani. Érzékeny embereknél a két elem együtt hasmenést okozhat. Az étkezések egyébként is sok sóval terhelik a szervezetet, ami betegséget okozhat, ha a nátrium mennyiségét még az ivás is növeli.
• Óvatosságra int egyes ásványvizek báriumtartalma is, hiszen ez érszûkítő hatása miatt magas vérnyomást okoz, és az idegrendszert is károsan befolyásolhatja.
• A nátrium-hidrogén-karbonátos vizek főként savlekötő kúrára alkalmasak, elsődleges vízpótlóként nem ajánlatosak.
Cyntha Sass floridai táplálkozástudós az American College of Sports Medicine tizenegyedik Egészség és Fitnesz Csúcstalálkozóján elmondta, az üveges ásványvíz nem feltétlenül egészségesebb vagy biztonságosabb, mint a csapvíz. Sass szerint az üveges ásványvizek huszonöt százaléka valójában újrapalackozott csapvíz
„Az üveges víz nem érdemli meg azt a dicsfényt, amit a legtöbben adnak neki." – ha csak nem kizárólag palackos vizet fogyasztasz rájöhetsz arra, hogy érdemes inkább megszűrni a csapvizet, így pénzt is spórolva."
forrás: http://gyogyforras.5mp.eu/web.php?a=gyogyforras&o=jjxcyUDy_d
|