Rozmaring
T.M 2013.03.16. 08:30
A legerősebb fogyasztó fűszerek egyike :
A Rozmaring
Katt a Továbbra
ha többet szeretnél róla tudni
A rozmaring vérbőséget okoz a gyomorban, ezáltal gyorsabbá teszi az emésztést és az anyagcserét is.
A számos jótékony tulajdonsággal rendelkező növényt már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották, mellyel a szerelem istennőjének áldoztak.
A rozmaringlevélben többek között illóolajokat, cserző- és keserűanyagokat, illetve flavonoidokat találhatsz, emellett jelentősebb mennyiségű kámfort, melynek révén nyugtatóan hat az idegrendszerre, és kismértékben serkenti a vérkeringést is. Van benne kevés karnozolsav is, mely mikrobaölő hatású.
A rozmaring leginkább salaktalanító, emésztésserkentő és természetes vízhajtó hatásáról ismert, de jó puffadás ellen, és fertőtlenít is. Hatásos gyógyír görcsös gyomor-, bél- és epepanaszokra.
A rozmaring segíti az emésztőnedvek kiválasztódását, és természetes módon serkenti a zsírok lebontását. Illóolajai jótékony hatással vannak az anyagcsere-működésre is, valamint erősítik a betegség során legyengült szervezetet. Fontos tudnod azonban, hogy fogyasztása izgató hatása matt terhes anyáknak és magas vérnyomásban szenvedőknek csak korlátozott mértékben ajánlott.
Mire figyelj?
Sok fűszernövénytől eltérően a rozmaringot hosszú ideig is együtt főzheted az étellel, erősebb rostjaiból ugyanis csak így oldódnak ki az értékes anyagok. Szintén fontos tudnod, hogy csak a friss rozmaring az igazi - a szárított verzió hatásai és aromái is elenyészőek.
|