Sárfány
T.M 2013.03.16. 08:28
A legerősebb fogyasztó fűszerek egyike :
A Sáfrány
Katt a Továbbra
ha többet szeretnél róla tudni
A különleges, gazdag színű sáfrány a világ legdrágább fűszere, ám szerencsére egészen kevés is elegendő belőle,
hogy kifejtse intenzív ízét és jótékony hatását. Sajtokat, leveseket, süteményeket vagy főzelékeket ízesíthetsz vele,
de a bort is pikánsabbá teszi. A sáfrány emellett gyorsítja az emésztést és erősíti a gyomrot.
A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygésre és hányásra is használ. Erősíti az idegeket, és új impulzusokat ad a szexuális szerveknek. Érdekes módon a depresszív állapoton is javít. Ezért Kneipp tiszteletes óta alkalmazzák kiegészítő fűszernek fogyókúra mellett.
A sáfrány gyógyító ereje
A sáfrányszálakat a természetgyógyászatban gyomor- és bélkólika ellen, köhögési rohamokra, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén használják. Émelygés és hányás esetén is használ. Erősíti az idegeket, és új impulzusokat ad a szexuális szerveknek. Érdekes módon a depresszív állapoton is javít. Ezért Kneipp tiszteletes óta alkalmazzák kiegészítő fűszernek fogyókúra mellett.
Tudni kell azonban: csak kis mennyiségben segíti az egészséget. A nagy mennyiség az emberi szervezetben mérgező hatást válthat ki. Ahogyan Paracelsus mondta: „Az adagon múlik, hogy valami gyógyít, vagy inkább árt”.
A sáfrány helyes használata
A sáfrányt soha nem szabad együtt főzni az étellel. Ezt a finom fűszert csak a főzési idő végén szabad hozzáadni az ételhez, különben lemondhatunk a felejthetetlen ízélményről.
A sáfrány, mint fiatalító szer
A középkorban a sáfrányszálakból elixíreket készítettek, és piacokon, később gyógyszertárakban kínálták eladásra. Azt mondták: aki rendszeresen iszik belőle, az tovább él. El lehet képzelni, milyen sok pénzt kellett fizetni érte. A sáfrány mindig is ismert volt mint fűszer, mely minden ételből ínyencfalatot varázsolt. Régi könyvekben azonban olvasható, hogy a sáfrány alkalmazása élénkítő hatással volt a test minden szervére.
A sáfrány alkalmazása
A fokhagyma kivételével egyetlen más fűszerrel se párosítható az íze. A kettő valahogyan illik egymáshoz. És a következőket mondják a mesterszakácsok:
-
A sáfrány minden halnak és tengeri állatnak pompás aromát ad.
-
A rizottóból csemege lesz sáfrány hozzáadásával.
-
A spanyol paella is elképzelhetetlen sáfrány nélkül.
-
A sáfrány illik a süteményekhez és a kenyérhez is. Szép sárga színt ad a tésztának.
|