A fokhagyma
T.M 2013.03.16. 08:17
A legerősebb fogyasztó fűszerek egyike :
A Fokhagyma
Katt a Továbbra
ha többet szeretnél róla tudni
A fokhagyma közimsert emésztésserkentő, és a bélrendszer vírusos fertőzéseivel is felveszi a harcot.
Fogyaszthatod fűszerként,de cseppek formájában az egyik legerősebb természetes zsírégető lehet.
Dél-Ázsiában őshonos, közkedvelt fűszernövényt már az ókorban is használták gyógyászati célokra. A történelem során alkalmazták a lepra gyógyításától kezdve a féregűzésen át egészen az aranyér kezeléséig. Sokoldalú gyógyhatását és erős aromáját annak a körülbelül százféle kéntartalmú vegyületnek köszönheti, melyet a fokhagymagerezdek tartalmaznak. Ismerd meg, milyen betegségek ellen használhatod a növényt, illetve azt is, mit tehetsz a szagok ellen!
Koleszterincsökkentő
Sok táplálkozástudományi szakember véleménye szerint a fokhagyma remek fegyver lehet a magas koleszterinszint ellen. A fűszernövény vegyületei beavatkoznak a májban végbemenő koleszterin-anyagcserébe, így kevesebb LDL-, vagyis rossz koleszterin kerül a véráramba.
Daganatellenes hatás
A fokhagyma a rákmegelőzésben is bizonyított: különösen az emésztőrendszeri daganatok kialakulása ellen ajánlott táplálék. Hatásmechanizmusa még nem pontosan ismert, de a fokhagyma valószínűleg növeli azoknak az enzimeknek az aktivitását a szervezetben, melyek semlegesítik a kóros sejtburjánzást elindító anyagokat. Továbbá tudományos vizsgálatok szerint gátolja a gyomorrák kialakulásában közrejátszó nitritvegyületek képződését.
Ha tehát rendszeresen fogyasztasz fokhagymát, csökkented a gyomorrák, illetve más emésztőrendszeri daganatok kialakulásának valószínűségét. Mivel a fokhagymából főzés során számos gyógyhatású vegyület elillan, ajánlott nyersen fogyasztani.
|