A fahéj
T.M 2013.03.16. 08:14
A legerősebb fogyasztó fűszerek egyike :
A Fahéj
Katt a Továbbra
ha többet szeretnél róla tudni
A fahéj elősegíti a zsírbontást, gyorsítja az anyagcserét és fertőtleníti az emésztőszerveket. Levesek, turmixok, gyümölcsök fűszere lehet, azonban nem csak az édes ízekhez passzol - a rizst vagy a szárnyas húst is izgalmasabbá teheted vele. Ízesítsd a Kávédat egy ksi fahéjjal minden nap és már is segítettél az anyagcserédnek!
Vizsgálatokkal igazolták például, hogy hozzájárulhat a szervezet szénhidrát/cukor egyensúlyának fenntartásához. A fahéj inzulinszerű hatással bír, amit három fehérjének köszönhet. Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is. Emellett emésztésjavító, étvágyserkentő és gyomorerősítő hatása is ismert.
A fahéjnak három fajtáját ismerjük. A legjobb minőségű a ceyloni, majd a kínai és végül a malabári fahéj. Kétféle formában kerül forgalomba, őrölt és egész állapotban.
Felhasználhatjuk még
Őrölt állapotban mézeskalács, almás lepény, rétes, zsírban sült fánk, rizsételek, tejes ételek, míg egész állapotban kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítéséhez. Kiválóan hangsúlyozza például a szilva ízét.
A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.
Indiában bizonyos curryk alkotóeleme, a Közel-Keleten egyes húsételeket ízesítenek vele, például a tadzsint. Délkelet-Ázsiában fűszerkeverékek alkotórésze, így például a kínai ötfűszer-keverék fahéjból, csillagánizsból, szegfűszegből, szecsuáni borsból és édesköményből áll.
Egyre inkább ízesítenek vele sós ételeket, például a bárányhúst, de ilyenkor kevesebbet használnak belőle, mint a desszertekhez. Kevésbé ismert, hogy a konyhaművészet kis mennyiségben ízfokozóként használja.
A leveleiből nyert illóolajat az illatszeriparban és szájápolószerek készítésére használják.
Egészségre gyakorolt hatása
A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint hogy napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy két hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását. Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására – természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.
Ártalmas összetevői
A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.
|